ßßß Cookit - przepis na ŚLEDŹ PO ŻYDOWSKU Z BURACZKAMI

ŚLEDŹ PO ŻYDOWSKU Z BURACZKAMI

nazwa

Wykonanie

Przepis na tego śledzia znalazłam w książce ” Kuchnia Żydów polskich”. Pochodzi on z kresów, z terenów dzisiejszej Litwy. A ponieważ „pierzynka” do śledzi ma kolor różowy ( od buraczków oczywiście), to postanowiłam go dodać również do akcji różowej. Podaję przepis:
2-3 filety śledziowe
1 ugotowany buraczek ( może być z barszczu)
małe jabłko
kiszony ogórek
kawałek cebuli
łyżka oleju ( dałam oliwę)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
pieprz
Filety moczymy, aż utracą zbyt słony smak. Buraczek, jabłko, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, pieprz, olej, śmietanę i mieszamy. Układamy naszą różową „pierzynkę” na pokrojonych śledziowych filetach i podajemy z chlebem lub ciepłymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/sledz-po-zydowsku-z-buraczkami