ßßß Cookit - przepis na Surowka z czerwonych burakow

Surowka z czerwonych burakow

nazwa

Wykonanie

Od dawna zastanawiam sie jaka jest roznica miedzy surowka a salatka? Wychodzi mi na to, ze surowka to jedynie warzywa- dodatek do obiadu? Nie koniecznie musi byc z warzyw surowych, jak ta np. z czerwonych burakow. Jako dziecko nie lubilam tego warzywa. Barszcz ziemniaczany to i owszem, nawet bardzo, ale nie buraki. Barczcz podawany z kopiasta gora ziemniakow, okraszony slonina i cebula byl rewelacyjny. W ziemniakach mozna bylo kopac tunele i wpuszczac tam czerwony barszcz, czasem calkowicie rozbeltac i zrobic fajnista ciape- smakowalo wszystko! :))) Buraczki jako dodatek do drugiego dania byly u nas na cieplo- starte na mialko na drobnej tarce, doprawione smietana, slodkie... Nie moje danie, oj nie. Dlatego z milym zaskoczeniem powitalam orzezwiajacy smak tej surowki.
Dla 4 osob
2 spore buraki czerwone
1 jablko
1 ogorek kwaszony
1 mala cebula (np. szalotka)
1 lyzka oleju slonecznikowego
sol, pieprz
Buraki ugotowac do miekkosci, wystudzic. Zetrzec na tarce o srednich otworach. Jablko obrac i rowniez zetrzec na tarce, podobnie na tarce utrzec ogorek. Cebulke obrac posiekac na drobno, ewentualnie sparzyc (Szalotki parzyc nie trzeba, bo ma bardzo lagodny smak). Skladniki wymieszac ze soba dodajac olej. Przyprawic do smaku. Mozna dodac nieco soku z cytryny, jesli ogorek nie byl wystarczajaco kwasny.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/07/Surowka-z-czerwonych-burakow.html