Wykonanie
Od dawna zastanawiam sie jaka jest roznica
miedzy surowka a salatka? Wychodzi mi na to, ze surowka to jedynie warzywa- dodatek do obiadu? Nie koniecznie musi byc z
warzyw surowych, jak ta np. z czerwonych burakow. Jako dziecko nie lubilam tego warzywa. Barszcz ziemniaczany to i owszem, nawet bardzo, ale nie
buraki. Barczcz podawany z kopiasta
gora ziemniakow, okraszony
slonina i
cebula byl rewelacyjny. W ziemniakach mozna bylo kopac tunele i wpuszczac tam czerwony barszcz, czasem calkowicie rozbeltac i zrobic fajnista ciape- smakowalo wszystko! :)))
Buraczki jako dodatek do drugiego dania byly u nas na cieplo- starte na mialko na drobnej tarce, doprawione
smietana, slodkie... Nie moje danie, oj nie. Dlatego z milym zaskoczeniem powitalam orzezwiajacy smak tej surowki.Dla 4 osob2 spore
buraki czerwone1
jablko1
ogorek kwaszony1 mala
cebula (np.
szalotka)1 lyzka
oleju slonecznikowegosol,
pieprzBuraki ugotowac do miekkosci, wystudzic. Zetrzec na tarce o srednich otworach.
Jablko obrac i rowniez zetrzec na tarce, podobnie na tarce utrzec
ogorek.
Cebulke obrac posiekac na drobno, ewentualnie sparzyc (
Szalotki parzyc nie trzeba, bo ma bardzo lagodny smak). Skladniki wymieszac ze
soba dodajac
olej. Przyprawic do smaku. Mozna dodac nieco
soku z cytryny, jesli
ogorek nie byl wystarczajaco kwasny.