Przepis na tego śledzia znalazłam w książce ” Kuchnia Żydów polskich”. Pochodzi on z kresów, z terenów dzisiejszej Litwy. A ponieważ „pierzynka” do śledzi ma kolor różowy ( od buraczków oczywiście), to postanowiłam go dodać również do akcji różowej. Podaję przepis:2-3 filety śledziowe1 ugotowany buraczek ( może być z barszczu)małe jabłkokiszony ogórekkawałek cebuliłyżka oleju ( dałam oliwę)2-3 łyżki kwaśnej śmietanypieprzFilety moczymy, aż utracą zbyt słony smak. Buraczek, jabłko, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, pieprz, olej, śmietanę i mieszamy. Układamy naszą różową „pierzynkę” na pokrojonych śledziowych filetach i podajemy z chlebem lub ciepłymi ziemniakami. Smacznego!