Wykonanie
Karnawał się skończył, Tłusty Czwartek i Ostatki za nami,
pora na coś lżejszego. Dziś
śledź , ale nie w
śmietanie tylko w
jogurcie do ziemniaczków w mundurkach. Uwielbiam smakowe połączenie ciepłych
ziemniaków z zimnym
śledziowym sosem. Pierzynkę oprócz
jogurtu utworzyły
jabłka i
cebula.4 filety
matjasduży
jogurt naturalny2 spore
jabłka1- 2
cebuleestragon,
pieprz świeżo zmielony
ziemniaki w mundurkachNajpierw przygotowujemy
śledzie w
sosie jogurtowym. Moczymy je, a gdy będą dobre , przesypujemy drobno pokrojoną
cebulą, dodajemy
estragon i
pieprz, mieszamy z
jogurtem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się przegryzły. Takie
śledzie możemy zjeść np. na kolację. Na obiad gotujemy
ziemniaki w mundurkach, do
śledzi zaś na grubej tarce ścieramy
jabłka. Mieszamy je z
jogurtem i
cebulą z zalewy śledziowej, trochę
jogurtu zostawiając do polania
ziemniaków.Na talerzu układamy posolone
ziemniaki polane
jogurtem i
śledzie, które przykrywamy
śmietanowo-
cebulowo-
jabłkową pierzynką. Jak dla mnie- niebo w gębie !Smacznego !