Wykonanie
Pieczone
buraczki,
ogórki konserwowe, słone
śledzie a'la
Matias i słodkie
jabłka. Z połączenia tych składników powstaje pyszna
sałatka o intensywnym smaku. Polana
sosem majonezowo-
jogurtowym i przyprawiona świeżo zmielonym
pieprzem pięknie prezentuje się na talerzu. Za fioletowy kolor odpowiadają
buraczki. Prosta w przygotowaniu i bardzo szybka i do tego bardzo smaczna. Polecam ją każdemu smakoszowi sałatek
śledziowych.Składniki:1 mała
cebula,2 opakowania
śledzi a'la
Matias,pół słodkiego
jabłka,4
ogórki konserwowe,5 niewielkich
buraczków,2 łyżki
majonezu,1,5 łyżki
jogurtu naturalnego,
pieprzPrzygotowanie:
Buraczki należy dokładnie wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni przez 15 min. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 180 stopni i piec przez 45 min. Gotowe
buraczki muszą ostygnąć.
Cebulę obrać, drobno posiekać w kostkę i zalać wrzątkiem.
Ogórki posiekać w drobną kostkę.
Jabłko obrać i także drobno posiekać. W misce wymieszać posiekane:
cebulę,
ogórki i
jabłko.
Śledzie po wyjęciu z opakowania przelać
wodą i pokroić w większe kawałki. W misce wymieszać
śledzie z
cebulą,
ogórkami i
jabłkiem, dodać
buraczki , które należy obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Sałatkę wymieszać z
sosem majonezowo-
jogurtowym, doprawić
pieprzem. Można dodać posiekany
szczypiorek. Gotową
sałatkę przykryć talerzem i wstawić do lodówki na 15 min.