ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE W OLEJU LNIANYM, Z MUSZTARDĄ, ESTRAGONEM I OGÓRKIEM

ŚLEDZIE W OLEJU LNIANYM, Z MUSZTARDĄ, ESTRAGONEM I OGÓRKIEM

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam śledzie i na Wigilię robię ich kilka rodzajów. Wczoraj zmodyfikowałam nieco mój przepis na śledzie w zalewie ogórkowej – dodałam więcej musztardy, estragonu i przede wszystkim zalałam je olejem lnianym. Dziś już spróbowałam, fajnie przegryzły się smaki, do Wigilii będą jeszcze bardziej apetyczne. Olej lniany dał im specyficzny posmak, który równoważy ostra rosyjska musztarda.
3-4 filety typu matjas
1/2 szklanki oleju lnianego
1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
małą cebula
1 kiszony ogórek
pieprz młotkowany z kolendrą
płaska łyżeczka estragonu
łyżka musztardy ( dałam rosyjską)
Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie do pożądanego smaku – ja około 2, 5 godziny. Kroimy na kawałki.
Kroimy cebulę w drobną kostkę, dosypujemy pieprz z kolendrą i estragon, dodajemy musztardę, mieszamy dokładnie. Dolewamy sok z kiszonych ogórków , na końcu olej, mieszamy ponownie.
Śledzie w słoiku przekładamy kawałkami kiszonego ogórka i zalewamy przygotowaną zalewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Wykorzystałam olej lniany SemCo, o lekko orzechowym i jakby przydymionym smaku. Nadaje się do doprawiania potraw na zimno, w kompozycji z sokiem ogórkowym i musztardą doskonale sprawił się jako zalewa do śledzi .
Tak przygotowane śledzie tracą posmak charakterystyczny dla tych ryb, są bardzo aromatyczne , lekko pikantne . Polecam jako wigilijne danie, jeszcze dziś lub jutro spokojnie można takie zrobić.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/sledzie-estragonowe-w-oleju-lnianym-z-musztarda-i-ogorkiem