Wykonanie
To jeden z moich ulubionych placków, które robię z różnymi
owocami, w zależności od sezonu. W mijającym tygodniu kupiłam na targu sporo
brzoskwiń i nabrałam chęci na ciasto z nimi. Robi się je szybko i łatwo, nie potrzeba nawet miksować :2 szklanki
mąki3
jajka4 łyżki
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka roztrzepujemy widelcem z
cukrem i mieszając widelcem lub łyżką dodajemy stopniowo
olej,
mleko,
makę z proszkiem i
wodę gazowaną. Składniki tego ciasta łączą się bez problemu.Zostawiamy ciasto, aby chwilę odpoczęło i w tym czasie układamy na dnie natłuszczonej i wysypanej
kaszką manną formy ( u mnie tortownica, 26 cm średnicy) połówki
brzoskwiń skórką do góry. Zalewamy je
ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 minut.Wyjmujemy i studzimy ( ja, żeby łatwiej wyszło, na mokrej ściereczce), wykładamy je do góry dnem, aby
brzoskwinie były na wierzchu. Posypujemy
cukrem-pudrem.Ciasto jest proste i pyszne. Smakuje jesienią… Smacznego !