Wykonanie
Lubię
mieć w domu suche
wafle. Gdy ktoś ma ochotę na coś słodkiego, wystarczy je przełożyć
dżemem lub
miodem albo
polewą czekoladową i szybki deser gotowy.W sobotę byłam w kiepskiej formie a wypadało coś zrobić na podwieczorek. Zostały mi dwa ostatnie
wafle, ale sam
dżem do przełożenia to wydało mi się zbyt mało. Zrobiłam polewę taką, jak do czekoladowej , lecz zamiast
kakao, dodałam domowy
dżem porzeczkowy. Polałam nią wierzchni
wafel, a do środka dodałam
mleka w proszku , tworząc pyszną, lekką masę.2 duże
wafle2 łyżki
masłałyżka
mleka2 łyżki
cukru2 łyżki
dżemu z czarnej porzeczkiok. ½ szklanki
mleka w proszkuMasło,
mleko i
cukier rozpuszczamy ( można w kuchence mikrofalowej, 2 -3 min na 600 w) i dokładnie mieszamy. Dodajemy
dżem i rozprowadzamy , najlepiej trzepaczką-rózgą, żeby się równo rozprowadził. Odlewamy ½ szklanki polewy na górny
wafel, do reszty dodajemy stopniowo
mleko w proszku, mieszając do konsystencji gęstej masy. Smarujemy nią pierwszy
wafel, przykładamy drugim, mocno dociskamy i oblewamy polewą. Zostawiamy do zastudzenia w temperaturze pokojowej.Mojej Córci ten wafelek skojarzył się smakiem z jogurtowymi ze sklepu. Był pyszny,
porzeczki przywołały wspomnienie lata a różowy kolor skojarzył mi się z bajkami – pomyślałam, że taki lekki
owocowy wafelek mogła jeść Alicja na podwieczorku u Kapelusznika, dlatego dodaję go do akcji :W Krainie Czarów. Smacznego!