Wykonanie
Pamiętam, że gdy byłam małym dzieckiem tata serwował nam czas od czasu cudownego pischingera z
czekoladową masą. Był to dla nas prawdziwy rarytas o który zabijałyśmy się z siostrą. Dziś kiedy dzieciaki mają wszystko nie jest to już może rarytas, ale dobry pischinger znika z talerza równie szybko jak w czasach mojego dzieciństwa. Dziś nie ta klasyczna wersja ale pyszny pischinger z dodatkiem
masła orzechowego. Deser pyszny, szybki i ławy w przygotowaniu!
Składniki1 opakowanie
wafli10 łyżek
mleka1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
masła1/2 szklanki
mleka w proszku4 łyżki cacao5 łyżek
masła orzechowego (u mnie domowe
masło orzechowe)Przygotowanie
Mleko,
cukier,
masło i cacao wkładam do rondelka z grubym dnem. Całość podgrzewam na małym ogniu aby składniki rozpuściły się i utworzyły lejącą masę. Kiedy masa jest rozpuszczona dodaję
mleko w proszku i energicznie mieszam aż składniki połączą się i powstanie gęsta, jednolita mas. Na samym końcu dodaję
masło orzechowe i ponownie energicznie mieszam do połączenia składników. Ciepłą gęstą masę nakładam na pierwszy
wafel i przykrywam drugim, ponownie nakładam masę i tak aż do skończenia
wafli. Na gotowy pischinger kładę ciężką deskę drewnianą i zostawiam do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia masy. Gotowe i Smacznego!