Wykonanie
Na dworze gorąco, zamiast piec placki, robię desery w lodówce. Oczywiście z
truskawkami – kiepski, bo kiepski, ale trwa sezon. Tym razem zrobiłam piankę z
jogurtu, zmiksowanych
truskawek i
galaretki. Deser okazał się pyszny i orzeźwiający.
PIANKA JOGURTOWO-TRUSKAWKOWAszklanka
truskawekgalaretka truskawkowałyżka
żelatyny4 -5 łyżek
cukrujeden duży i jeden mały
jogurt naturalnyTruskawki umyłam, obrałam, pokroiłam i przesypałam 2-3 łyżkami
cukru. Odstawilam na godzinę, by puściły sok.
Galaretkę i łyżkę
żelatyny rozpuściłam w szklance wrzącej
wody, dodając dwie łyżki
cukru, wystudziłam do temperatury pokojowej. Dodałam zmiksowane
truskawki wraz z
sokiem. Ubijając lekko trzepaczką, powoli dodawałam
jogurt. Przelalam do kwadratowego naczynia i wstawilam do lodówki na kilka godzin. Podając deser ozdobilam go połówkami
truskawek.Było pyszne ! Smacznego !