Wykonanie
Na wiosnę zachciało mi się jakiegoś lekkiego i zdrowego wypieku. Placki
marchewkowe robiłam już z różnymi dodatkami, ale w formie muffinek to dla mnie pierwszy raz. Aby zachować zdrowy i dietetyczny charakter deseru, oprócz pełnoziarnistej
mąki dałam też
brązowy cukier, a do smaku nieco
cynamonu i
imbiru. Wyszły smaczne babeczki, które zajadaliśmy z dodatkiem
naturalnego jogurtu lekko posłodzonego , doprawionego
sokiem z cytryny.szklanka startej drobno
marchewkiszklanka
mąki pełnoziarnistej ( dałam Lubelli)1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
brązowego cukrucynamon,
imbir do smaku1/4 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka2
jajkaSuche składniki ( w tym
marchewkę) wymieszałam w misce, dolałam mieszając łyżką
olej,
mleko a na końcu wbiłam
jajka i wszystko dokładnie wymieszałam. Nałożyłam do natłuszczonej
olejem formy na muffinki ( 12 sztuk) do 2/3 wysokości i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piekłam około 25 minut, aż zaczęły odchodzić od brzegów foremek.Wystudzone jedliśmy same lub polane
naturalnym jogurtem lekko doprawionym
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny. Wyszły pyszne, puszyste i bardzo smaczne. Polecam na wiosnęSmacznego !