Wykonanie
Kilka dni temu, w dniu przyjazdu gości, mając już upieczony placek
drożdżowy, zastanawiałam się jeszcze nad mini-makowcem, bo mi została jakaś szklanka masy makowej w lodówce. Przeglądam sobie rano blogi, a tu u
Polki – jak znalazł, przepis na pyszne ciasto
makoweZrobiłam je z ¼ porcji, żeby dostosować do ilości masy. Część
tartej bułki zastąpiłam wiórkami kokosowymi i dodałam
bakalii. Tak to leciało:szklanka masy makowej
bakalie (
orzechy,
migdały,
rodzynki,
skórka pomarańczowa)2
jajka1, 5 łyżki
tartej bułki1 łyżka
wiórków kokosowych½ łyżeczki
proszku do pieczenia ( dla pewności)2 łyżki drobnego
cukruszczypta
przyprawy korzennej do pierników
Jajka roztrzepałam lekko z
cukrem trzepaczką rózgą, dodałam mieszając masę
makową,
bakalie,
tartą bułkę i wiórki,
przyrawę i
proszek do pieczenia. Na tak małą ilość nie chciało mi sie odpalać piekarnika ( a i czasu miałam mało…), więc włożyłam do kwadratowego naczynia i wstawiłam do mikrofalówki , najpierw na 400 W, na 3 minuty,
potem na 6 minut na 600 w i już ciasto było gotowe!W piekarniku najlepiej piec je w 170 C około godziny, do suchego patyczka.Gościom bardzo smakowało. Myślę, że z tego ciasta wyszły by fajne muffinki, muszę kiedyś spróbować. Polko, dzięki Ci za inspirację i zebrane od gości pochwały.Smacznego!