ßßß Cookit - przepis na Wiewiórka z olejem rzepakowym

Wiewiórka z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Wilgotne, pełne jabłek i chrupiących bakalii, z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie zarówno do smażenia, sałatek jak i deserów. Na ciepło i zimno. Suszone owoce powodują dłuższe uczucie sytości i zawierają błonnik. Dzięki temu można je zaliczyć do "zdrowych" słodyczy. Kawałek takiego ciasta doskonale zastąpi batonika lub cukierki w diecie dziecka.
*forma 25*24 cm
Składniki:
6 jajek
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
2 szklanki bakalii: orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, migdałów
Wszystkie składniki (oprócz jabłek i bakalii) umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Jabłka pokroić w kostkę, bakalie posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/05/wiewiorka.html