ßßß Cookit - przepis na KEKS I

KEKS I

nazwa

Wykonanie

Z aletą tego ciasta jest to, że wytrzymuje nawet ponad tydzień (o ile nie ma łasuchów w domu), zachowując wszystkie swoje walor y smakowe.
To ulubione ciasto mojego męża :)
Piekę je zawsze na Święta Bożego Narodzenia ale i często w ciągu roku - tak bez okazji.
Składniki:
25 dk g mąki
5 jaj
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu o temp. pokojowej
25 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu
Wykonanie:
Masło i cukier ucierać, dodawać kolejno żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać spirytus i ubitą pianę z białek.Wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste, ale spokojnie da się je wymieszać łyżką. Na koniec dodać bakalie wcześniej obtoczone w mące. Piec 1 godzinę w temp.185st. ale po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem czy keks jest przepieczony. Jeśli góra zacznie nam się zbytnio rumienić, przykrywamy ją folią aluminiową.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2012/12/keks.html