Wykonanie
Dla koloru, smaku i zapachu dodałam szczyptę
szafranu rozpuszczoną we wrzątku.½ kg
mąki30 g
drożdży4 łyżki
cukruszczypta
soliszklanka letniej
wodyzamiennik dwóch
jajekszczypta
szafranu i łyżka wrzątku1/3 kostki stopionej
margarynypuszka masy makowej3 łyżki
sztucznego miodu,
bakaliepolewa czekoladowaDrożdże rozcieramy z
cukrem, mieszamy z niewielką ilością letniej
wody i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę solimy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy. Wlewamy
wodę i emulsję z siemienia, dodajemy
cukier a na końcu stopioną i przestudzoną
margarynę oraz
szafran. Wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 mni, do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu odgazowujemy i wykładamy na omączony blat. W tym momencie wiedziałam już, że nie będzie dobrze. Szczerze mówiąc, z pośpiechu
mąki dałam na oko i ciasto wyszło zbyt luźne. Jakoś je rozwałkowałam na prostokąt, posmarowałam masą z
miodem i
bakaliami, ale przy zwijaniu ciasto zaczęło mi się mieszać z
makiem… Włożyłam je do keksówki i zostawiłam na 10 min do wyrośnęcia. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 50 min w 180 C. Zrumienił się ładnie, ale postanowiłam na pociechę potraktować go
polewą czekoladową…Makowiec wyszedł pyszny i puszysty, mimo swych widocznych mankamentów.
Szafran dodał mu wyjątkowego smaku, a
bakalie w
masie dodały swoje. Smacznego!