ßßß Cookit - przepis na MAKOWIEC DROŻDŻOWY

MAKOWIEC DROŻDŻOWY

nazwa

Wykonanie

Dla koloru, smaku i zapachu dodałam szczyptę szafranu rozpuszczoną we wrzątku.
½ kg mąki
30 g drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
szklanka letniej wody
zamiennik dwóch jajek
szczypta szafranu i łyżka wrzątku
1/3 kostki stopionej margaryny
puszka masy makowej
3 łyżki sztucznego miodu, bakalie
polewa czekoladowa
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z niewielką ilością letniej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę solimy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy. Wlewamy wodę i emulsję z siemienia, dodajemy cukier a na końcu stopioną i przestudzoną margarynę oraz szafran. Wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 mni, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu odgazowujemy i wykładamy na omączony blat. W tym momencie wiedziałam już, że nie będzie dobrze. Szczerze mówiąc, z pośpiechu mąki dałam na oko i ciasto wyszło zbyt luźne. Jakoś je rozwałkowałam na prostokąt, posmarowałam masą z miodem i bakaliami, ale przy zwijaniu ciasto zaczęło mi się mieszać z makiem… Włożyłam je do keksówki i zostawiłam na 10 min do wyrośnęcia. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 50 min w 180 C. Zrumienił się ładnie, ale postanowiłam na pociechę potraktować go polewą czekoladową
Makowiec wyszedł pyszny i puszysty, mimo swych widocznych mankamentów. Szafran dodał mu wyjątkowego smaku, a bakalie w masie dodały swoje. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/makowiec-laciaty