Wykonanie
Schab ze
śliwkami to tradycyjna polska potrawa. Ja wolę w ten sposób robić
karkówkę, bo jest bardziej soczysta. Potrawę dodaję do tygodnia polskiego pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia.Dotychczas robiłam tę potrawę w rondlu, ale postanowiłam spróbowac w piekarniku z termoobiegiem. Wyszła pyszna, soczysta i różowa w środku. Podaję przepis:ok kg
karkówkigarść
śliwek suszonychkilka
suszonych morelioliwa,
wywar z
grzybów suszonych,
sól,
pieprz ziołowy,
imbirrosół do podlewaniaNajpierw
karkówkę solimy, nacieramy
wywarem z
grzybów i
oliwą, posypujemy
imbirem i
pieprzem ziołowym. Odkładamy do lodówki na pół godziny.
Potem robimy w środku dziurę
ostrym nożem i wkładamy do środka
suszone śliwki, przekładając je
morelami.Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 C i wkładamy
mięso. Podlewamy co jakiś czas rosołem, obracamy co 20 minut. Pieczemy około 1, 5 godziny. Wytworzony sos możemy zagęścić. Podajemy pokrojoną w plastry z
ziemniakami i surówką, np. z
czerwonej kapusty. Smacznego!