Wykonanie
Jakiś czas temu na Demotywatorach było modne ciasto
czekoladowe z mikrofalówki. Moje dzieci śmiały się z tego, mówiąc , że ja już od dawna robię ciasta w mikrofalówce, nie uciekają mi z foremek, robię też w dużych naczyniach. Pierwszy wpis na moim blogu to właśnie takie ciastoTo powstało pewnego deszczowego wieczora, kiedy nabraliśmy ochoty na coś słodkiego a nikomu nie chciało się wyjść z domu. Produkty do ciasta miałam, a żeby było szybciej zrobiłam je w dwóch małych pojemnikach. By było ciekawiej, dodałam do środka pokrojoną drobno
gruszkę.szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1
jajkołyżka
kakao1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
wody gazowanejłyżeczka
proszku do pieczeniagruszkaszczypta
cynamonuSuche składniki wymieszałam w misce, dodałam mieszając widelcem
olej i
wodę gazowaną , na koniec wbiłam
jajko, dodałam pokrojoną drobno
gruszkę i zamieszałam do połączenia składników.Wlałam ciasto do dwóch natłuszczonych foremek. I teraz ważna informacja – żeby ciasto nie uciekło z foremki, nastawiamy najpierw na małą moc – 400 W – 3 minuty,
potem zwiększamy moc do 600 i wystarczy 4-5 min – ciasto jest gotowe. Cały proces wraz z przygotowaniem nie trwa dłużej niż 15 minut !Wybaczcie jakość zdjęć, był wieczór, trudno dobrze sfotografować przy sztucznym świetle. Za to gwarantuję, że było pyszne, zjedliśmy ledwo przestudzone. Polecam dla nagłych gości.Smacznego !