Wykonanie
Kluski z
makiem robię co roku, ale wykorzystywałam do tego gotowy
makaron, przeważnie kokardki. W tym roku postanowiłam zrobić domowy
makaron, łazanki, przy okazji robienia ciasta do uszek- z takiego samego ciasta. Wyszły bardzo smakowite, o wiele lepsze od tych ze sklepowym
makaronem.2 szklanki
mąkiok. 1/2 szklanki wrzącej
wodyłyżka
oliwysól do smakuok. szklanki masy makowejok. 1/2 szklanki
bakalii2 łyżki
mioduMąkę wsypałam do miski, posoliłam, dodałam
oliwę,
potem dolewałam wrzątek i mieszałam tak długo, aż ciasto stało się plastyczne. Wyjęłam je z miski i wyrobiłam na omączonym blacie, zostawiłam na kilkanaście minut, żeby ostygło do temperatury pokojowej.
Potem odrywałam odpowiednie kawałki, wałkowałam na grubość ok. 3 mm i kroiłam na kwadraty. Ugotowałam je w osolonym wrzątku z dodatkiem
oleju, żeby się nie sklejały. Gotowałam ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.Do masy makowej dodałam
miód i
bakalie, wymieszałam z ciepłymi łazankami.Bardzo nam taka wersja klusek z
makiem posmakowała i mimo, ze objedliśmy się wigilijnymi daniemi, spróbowaliśmy po trochu tego deseru na koniec.Smacznego !