ßßß
Gospodynią aktualnej weekendowej Cukierni jest Pinkcake. Zaproponowała między innymi ciasto czekoladowe z buraczkami, które bardzo mnie zaciekawiło. Zdążyłam je zrobić niemal rzutem na taśmę…250 g gorzkiej czekolady200 g brązowego cukru3 jajka100 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 ml oleju50 g mielonych migdalow250 g startych na drobnej tarce surowych burakówCzekoladę stopiłam ( w kuchence mikrofalowej, na 300 W). Jajka ubiłam z cukrem, dodałam mieszając olej, następnie ekstrakt waniliowy, potem mąkę, sodę i zmielone migdały, starte buraczki i przestudzoną czekoladę.Piekłam w 180 C około godzinę, do suchego patyczka. Na koniec polałam polewą czekoladową i posypałam wiorkami kokosowymi, żeby było bardziej dekoracyjne.
Ciasto wyszło smaczne i wilgotne, buraczki dodały mu ciekawego posmaku. Smacznego !