ßßß
Pyszne, pachnące i wilgotne. Takie właśnie jest jogurtowe ciasto kawałkami gorzkiej czekolady i bananami w likierze kawowym. Nie trzeba go chyba bardziej zachwalać! Musicie spróbować:)No może jednak jeszcze trochę zachęcę. Mój M zjadł prawie całe ciasto w ciągu niespełna dwóch dni. Prawie - bo w moim przypadku, szewc wcale bez butów nie chodzi;) Z wielką przyjemnością Mu pomogłam:)Do samego ciasta nie dodałam likieru, co oczywiście nie jest zabronione:) U mnie banany leżakowały przez dłuższy czas w alkoholu, więc postanowiłam nie przesadzać:) Poza tym, ciasto można podać z bananami w likierze lub kieliszkiem likieru. Wszystko zależy od tego czy lubicie ciasta z alkoholem.Czekoladę można pominąć, choć uważam, że czekolada + banany to jedno z idealnych połączeń:)Będę bardzo wdzięczna za każdy oddany na mnie głos w konkursie na Kulinarny Blog 2012. W konkursie bierze udział mój przepis na chlebek oliwkowy. TUTAJ można na niego głosować:)





Składniki (porcja na tortownicę o średnicy 23cm):2 duże banany pokrojone w plasterkilikier kawowy (tak aby przykrył pokrojone banany)2 szklanki mąki pszennej250ml jogurtu1/2 szklanki brązowego cukru2 jajka1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki cynamonu1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałkiPrzygotowanie:Do płytkiego naczynia przełóż pokrojone banany i zalej likierem, tak aby owoce były zanurzone i pozostaw minimum na 20min. Formę do ciasta (u mnie tortownica 23cm), wyłóż pergaminem (nie jest to konieczne, ale z pewnością wygodne). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*.W dużej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodaj olej, dokładnie zmiksuj, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę i cynamon i znów dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką. Gotową masę wlej do tortownicy. Banany wyjmuj z likieru i układaj na wierzchu ciasta ( nie musisz ich odsączać). Piecz w piekarniku (góra + dół) przez około 40minut, pod koniec kontrolując metodą suchego patyczka.Podawaj z bananami w likierze bądź bez dodatków:)Smacznego:)