Wykonanie
Myślałam, że nie dam rady upiec jeszcze
chlebka na Wielkanoc, ale córka dzielnie mi pomagała w wypiekach i na koniec zarobiłam jeszcze
ciasto drożdżowe na chlebek. Wprawdzie pieczenie skończyło się około 22-giej, ale za to w święta mogliśmy się raczyć aromatycznym domowym
chlebkiem.Pokazywałam już kiedyś podobny, z
suszonymi pomidorami i
bazylią, tym razem dodałam więcej
ziół, co podniosło jego smak i przede wszystkim aromat.pół kilo
mąki pszennej3 dkg
drożdży i łyżeczka
cukru2
cebule3 łyżki
oliwyszklanka letniej
wodygarśc
suszonych pomidorówłyżeczka suszonej
bazyliipo łyżce
ziół prowansalskich i
majerankułyżeczka
tymiankusólNajpierw zrobiłam rozczyn – do
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej
wody, rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebule pokroiłam i zeszkliłam na
oliwie,
potem wystudziłam nieco.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam solidnie, dodałam
zioła i
pomidory. W to wlałam rozczyn, resztę
wody i
cebulę wraz z
oliwą, w którym się smażyła. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.Gdy góra się zezłociła a wbity patyczek był suchy – chlebek był gotowy. Smakował wybornie do wielkanocnych przysmaków. Smacznego !