ßßß

Prezentowałam już kiedyś barszczyk ukraiński, ale to było dawno, no i był ugotowany trochę inaczej. Dla potrzeb różowej akcji zabieliłam barszczyk śmietaną, a żeby był zdrowszy, zrobiłam go na samych warzywach. Przy okazji chciałam wszystkim przypomnieć o najlepszej podstawie barszczyku, naturalnym kwasie burakowym, źródle wielu witamin i mikroelementów. Przepis na kwas burakowy znajduje się tutajkilka buraczków z kwasu burakowego2-3 świeże buraczki2 marchewkipietruszka2 łodygi selera naciowegokawałek pora5 ziemniakówpuszka białej fasolkikilka łyżek kwasu burakowegoszczypta cukrusól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach1/2 szklanki nieukwaszonej śmietanyDo garnka z wodą wkładamy pokrojone dość drobno warzywa, solimy, dodajemy 2 łyżki kwasu burakowego, przyprawy i gotujemy ze 20 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą, wlewamy jeszcze 2-3 łyżki kwasu i dajemy szczyptę cukru dla złamania kwaśnego smaku. Zabielamy śmietanką. Smacznego !