Wykonanie
Co roku piekę babki wielkanocne w Wielki Piątek wieczorem, żeby były świeże do święconki i
potem na sobotni podwieczorek- bo wtedy je próbujemy, no i na Święta.Robię je z
ciasta drożdżowego, takiego jak naklasyczny placek
drożdżowyMam specjalne babkowe formy – dużą z kominkiem, średnią i dwie małe ( na tę do święconki). W tym roku postanowiłam poeksperymentować z drożdżowymi babkami i do tej największej dodałam pół
jogurtu greckiego. Ciasto wyrobione podzielilam na dwie części, do jednej dodałam
rodzynki i zostawilam w spokoju, do drugiej dodałam
jogurt i
suszone żurawiny i jeszcze trochę wyrobiłam.Urosły wszystkie pięknie,
potem upiekły się w 180 C , w różnym czasie ( pilnowalam, żeby się wszystkie ładnie przyrumieniły).Aha, resztę ciasta włożyłam do kilku foremek od muffinek i te spróbowaliśmy do porannej
kawy. Zarówno baba klasyczna, jak i jogurtowa smakują wyśmienicie. I pięknie wyglądają, co możecie zobaczyć na zdjęciach, których autorką jest tym razem moja Córcia.Na koniec życzę wszystkim radosnych i pogodnych Świąt spędzonych w miłej atmosferze, na którą na pewno będą miały wpływ przygotowane przez Was przysmaki !Smacznego !