Wykonanie
Zapach
ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu to zapach dzieciństwa, który teraz odtwarzam za każdym razem kiedy piekę
drożdżowe pyszności.Dzisiaj wyrabiając ciasto wpadł mi do głowy pomysł, aby upiec maślane bułeczki i
drożdżowe paluchy do
piwa, ale o tym innym razem ;) Bułeczki idelanie będą smakować z
konfiturą borówkową lub każdą inną jaką macie w zasięgu ręki .Przepis na Idealne
ciasto drożdżowe znajdziecie w tym linku. To tam krok po kroku opisałam jego przygotowanie.Jeśli macie już gotowe, pięknie wyrośnięte
ciasto drożdżowe możecie zabierać się za formowanie bułeczek.Warto wcześniej przygotować sobie formę do pieczenia może to być okrągła tortownica, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.Kolejnym krokiem powinno być nagrzanie piekarnika do temp. 200 stopni.Nadeszła kolej formowania bułeczek. Na rękę należy wylać krolę
oleju, następnie tą ręką lekko uderzyć w ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na stolnicę i pokroić na 4 części. Każdą z części dzielę na kilka mniejszych i formuję okrągłe bułeczki, które układam obok siebie w tortownicy. Gdy już zapełnię formę bułeczkami do miseczki wybijam duże
jajo i je rozbełtuję widelcem. Następnie za pomocą pędzelka smaruję wierzch bułeczek tym
jajkiem i posypuję
makiem. Piekę 15 min. w temp 200 stopni, następnie 25 min w temp. 150 stopni. Gdy za bardzo wierzch bułeczek się spiecze przykrywam je papierem
śniadaniowym.Z drugą połową ciasta postąpiłam inaczej, gdyż zrobiłam z nich paluchy do
piwa.