ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy przelicznik

Drożdżowy przelicznik

nazwa

Wykonanie

Drożdże piekarskie, to - zaraz po zakwasie - najstarszy środek spulchniający. Świeże, czy instant - każde mają swoich zwolenników. Przy wyborze kierujemy się wygodą użytkowania, czasem przeznaczonym na przyrządzanie drożdżowego ciasta, a nierzadko i stopniem trudności użycia.
Drożdże świeże
Aby idealnie spulchniły nasze drożdżowe ciasto, musimy wykonać z nimi kilka zabiegów. Przede wszystkim muszą być bardzo świeże . Kupując je, nie wahajmy się lekko rozchylić opakowanie - nie raz natknęłam się na lekko przesuszone lub wręcz spleśniałe drożdże na półce sklepowej - mimo właściwej daty przydatności do spożycia. Ze względu na jej krótki termin przechowujemy drożdże w lodówce, ale przed przyrządzeniem ciasta drożdżowego musimy je wyjąć, aby nabrały temperatury otoczenia - podobnie jak pozostałe składniki użyte to tego ciasta.
Tutaj możecie zobaczyć krok po kroku, czego drożdże potrzebują i jak przygotować rozczyn, który zawsze wyrośnie.
Drożdże instant
Z suszonych drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu. Miesza się je w misce z suchymi składnikami, które przewiduje przepis, a następnie dolewa wodę lub mleko. Najważniejszą kwestią jest tutaj temperatura płynu . Powinna ona wynosić około 45 stopni, czyli po zanurzeniu w mleku lub wodzie palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Ta temperatura jest kluczową sprawą, która zadecyduje o tym, czy ciasto drożdżowe nam wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant, jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka.
Drożdże suszone
Często tak nazywamy drożdże instant, suszone są jednak mniej skoncentrowane niż instant, które zmonopolizowały nasz rynek. Dlatego tych dwóch rodzajów nie należy ze sobą mylić. Drożdże suszone wymagają aktywacji poprzez wykonanie rozczynu, w którym temperatura użytego płynu powinna wynosić przynajmniej 40 stopni .
Świeże vs instant
Dokonując wyboru pomiędzy drożdżami należy dodatkowo uwzględnić, jaki rodzaj ciasta drożdżowego będziemy piec. Producenci w niektórych przypadkach informują, że drożdże instant przeznaczone są do pieczenia ciast, których zawartość cukru nie przekracza 5%, jak również ciast lekkich i nie tłustych. Świeże zdecydowanie lepiej odegrają swoją spulchniającą rolę w przypadku ciast ciężkich, z większą ilością masła, jajek lub bakalii.
I jeszcze jedno porównanie. Wprawdzie, jak już wspomniałam, z drożdży instant nie przyrządza się rozczynu, ale ciekawiło mnie, jakie właściwości fizyczne ma rozczyn wykonany z obu rodzajów drożdży. Przedstawia to poniższa fotografia. W obu przypadkach drożdże wykonały swą pracę, oba rozczyny pięknie wyrosły. Jednak ten wykonany z drożdży świeżych był bardziej stabilny i gęsty. Rozczyn z drożdży instant ogólnie wyglądał na bardziej napowietrzony, a po dotknięciu wierzchu - zapadł się.
Jeżeli przepis podaje drożdże inne niż te, które posiadamy, najlepiej zastosować przelicznik, który zazwyczaj podają producenci na opakowaniach, czyli:
7gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych
Możecie również posiłkować się TABELĄ, która dokładnie opisuje stosunki wagowe drożdży świeżych, suszonych oraz instant.
Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu
Niektórzy w przyrządzaniu takowego odnajdują pewnego rodzaju medytację. Ja pokochałam ciasta drożdżowe, od kiedy zaczęły wyrastać idealnie (patrz: jak zrobić rozczyn). Saszetkę drożdży instant mam jednak na wypadek, gdyby przyszła potrzeba lub ochota na coś drożdżowego, a brak czasu nie pozwoli na bieganie do sklepu i celebrację kilkakrotnego wyrastania. Stawiam jednak na drożdże świeże . Te drugie są dobrym zamiennikiem tylko w sytuacjach awaryjnych.
A wy jakie drożdże preferujecie?
__________
Przepisy na ciasto drożdżowe znajdziecie TUTAJ,
a wskazówki i porady na jego temat - TUTAJ
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/porady/drozdze-swieze-czy-instant