Wykonanie
Drożdże piekarskie, to - zaraz po zakwasie - najstarszy środek spulchniający. Świeże, czy instant - każde mają swoich zwolenników. Przy wyborze kierujemy się wygodą użytkowania, czasem przeznaczonym na przyrządzanie
drożdżowego ciasta, a nierzadko i stopniem trudności użycia.
Drożdże świeżeAby idealnie spulchniły nasze
drożdżowe ciasto, musimy wykonać z nimi kilka zabiegów. Przede wszystkim muszą być bardzo świeże . Kupując je, nie wahajmy się lekko rozchylić opakowanie - nie raz natknęłam się na lekko przesuszone lub wręcz spleśniałe
drożdże na półce sklepowej - mimo właściwej daty przydatności do spożycia. Ze względu na jej krótki termin przechowujemy
drożdże w lodówce, ale przed przyrządzeniem
ciasta drożdżowego musimy je wyjąć, aby nabrały temperatury otoczenia - podobnie jak pozostałe składniki użyte to tego ciasta.Tutaj możecie zobaczyć krok po kroku, czego
drożdże potrzebują i jak przygotować rozczyn, który zawsze wyrośnie.
Drożdże instantZ
suszonych drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu.
Miesza się je w misce z suchymi składnikami, które przewiduje przepis, a następnie dolewa
wodę lub
mleko. Najważniejszą kwestią jest tutaj temperatura płynu . Powinna ona wynosić około 45 stopni, czyli po zanurzeniu w
mleku lub wodzie palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Ta temperatura jest kluczową sprawą, która zadecyduje o tym, czy
ciasto drożdżowe nam wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków
drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant, jest właśnie zbyt niska temperatura
wody lub
mleka.
Drożdże suszoneCzęsto tak nazywamy
drożdże instant, suszone są jednak mniej skoncentrowane niż instant, które zmonopolizowały nasz rynek. Dlatego tych dwóch rodzajów nie należy ze sobą mylić.
Drożdże suszone wymagają aktywacji poprzez wykonanie rozczynu, w którym temperatura użytego płynu powinna wynosić przynajmniej 40 stopni .Świeże vs instantDokonując wyboru pomiędzy
drożdżami należy dodatkowo uwzględnić, jaki rodzaj
ciasta drożdżowego będziemy piec. Producenci w niektórych przypadkach informują, że
drożdże instant przeznaczone są do pieczenia ciast, których zawartość
cukru nie przekracza 5%, jak również ciast lekkich i nie tłustych. Świeże zdecydowanie lepiej odegrają swoją spulchniającą rolę w przypadku ciast ciężkich, z większą ilością
masła,
jajek lub
bakalii.I jeszcze jedno porównanie. Wprawdzie, jak już wspomniałam, z
drożdży instant nie przyrządza się rozczynu, ale ciekawiło mnie, jakie właściwości fizyczne ma rozczyn wykonany z obu rodzajów
drożdży. Przedstawia to poniższa fotografia. W obu przypadkach
drożdże wykonały swą pracę, oba rozczyny pięknie wyrosły. Jednak ten wykonany z
drożdży świeżych był bardziej stabilny i gęsty. Rozczyn z
drożdży instant ogólnie wyglądał na bardziej napowietrzony, a po dotknięciu wierzchu - zapadł się.
Jeżeli przepis podaje
drożdże inne niż te, które posiadamy, najlepiej zastosować przelicznik, który zazwyczaj podają producenci na opakowaniach, czyli:7gramów
drożdży instant odpowiada 25 gramom
drożdży świeżychMożecie również posiłkować się TABELĄ, która dokładnie opisuje stosunki wagowe
drożdży świeżych, suszonych oraz instant.
Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechuNiektórzy w przyrządzaniu takowego odnajdują pewnego rodzaju medytację. Ja pokochałam
ciasta drożdżowe, od kiedy zaczęły wyrastać idealnie (patrz: jak zrobić rozczyn). Saszetkę
drożdży instant mam jednak na wypadek, gdyby przyszła potrzeba lub ochota na coś
drożdżowego, a brak czasu nie pozwoli na bieganie do sklepu i celebrację kilkakrotnego wyrastania. Stawiam jednak na
drożdże świeże . Te drugie są dobrym zamiennikiem tylko w sytuacjach awaryjnych.A wy jakie
drożdże preferujecie?__________Przepisy na
ciasto drożdżowe znajdziecie TUTAJ,a wskazówki i porady na jego temat - TUTAJ
,