ßßß Cookit - przepis na Włoskie Spaghetti carbonara

Włoskie Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Ten makaron pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama bardzo często go robiła. Wtedy nie wiedziałam, że taki makaron z boczkiem i jajkami nazywa się carbonara i wywodzi z Włoch.
Dzisiaj chcę wam zaproponowac spaghetti carbonara w moim wydaniu. Na ogół przyrządzam makaron carbonara jedynie z boczkiem, jajkami, startym serem i mnóstwem natki. Prawdziwą włoską carbonarę przyrządza się z pancettą, czyli włoskim boczkiem. Robiłam carbonare z pancettą kilka razy i muszę przyznać, że nie widzę rożnicy w smaku między polskim czy szwedzkim boczkiem, a pancettą. Nie popadaj więc w panikę jak nie znajdziesz pancetty w sklepie, bo polski boczek doskonale się nadaje do tego włoskiego dania.
Składniki:
Przepis na 5 porcji
300 g makaronu spaghetti waga sucha
150 g chudego boczku wędzonego
5 jajek
1 łyżka stopionego masła
2 łyżki natki, grubo posiekanej
2 dl ostrego sera, utartego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, czyli na półtwardo.
Pokrój boczek na cieniutkie plastry i zrumień na rozgrzanej patelni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych serwetkach.
Roztrzep jajka z masłem i wymieszaj z utartym serem.
Odcedz makaron i gorący wrzuć na patelnię. Dodaj jajka i mieszaj cały czas, aż jajka zaczną się ścinać.
Pokrusz boczek i wraz posiekaną pietruszką dodaj do makaronu. Wymieszaj.
Podawaj danie na ciepło.
Polecane przepisy
Kremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiem
Roladki z kurczaka z pomidorowym spaghetti
Pora na makaron
Makaron z sosem z tuńczyka i estragonem
Pasta z przepysznym sosem
Źródło:http://codojedzenia.pl/wloskie-spaghetti-carbonara