ßßß Cookit - przepis na Piegusek na białkach ze śliwkami

Piegusek na białkach ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Zostało mi mnóstwo białek. Z chęcią upiekłabym kolejne bezy czy skorzystałabym z przepisu na Pavlova, ale tym razem postanowiłam upiec ciasto piegusek. Jest to klasyczne ciasto z makiem, które można upiec na białkach jak i na całych jajkach.
U mnie dzisiaj piegusek ze śliwkami posypany obficie cukrem pudrem. Bardzo lubię ciasta z makiem więc piegusek ze śliwkami przypadł mi bardzo do smaku.
Piegusek na białkach ze śliwkami
Składniki: na formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm
250 ml mąki 200 g mąki
150 g miękkiego masła
250 ml cukru
250 ml białek, około 8 białek
100 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
½ kg śliwek
cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzyj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Ubij na sztywno pianę z dodatkiem soli. Wymieszaj lekko z masą maślaną na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.Użyj łyżki lub szpatułki.
Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładź. Na wierzchu ułóż połówki śliwek lekko dociskając. Piecz ciasto na 160ºC w termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
Polecane przepisy
Babka ucierana z makiem i rodzynkami
Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka
Pycha makowiec!
Letni makowiec z malinami
Makowiec na kruchym spodzie
Źródło:http://codojedzenia.pl/piegusek-na-bialkach-ze-sliwkami