Zostało mi mnóstwo białek. Z chęcią upiekłabym kolejne bezy czy skorzystałabym z przepisu na Pavlova, ale tym razem postanowiłam upiec ciasto piegusek. Jest to klasyczne ciasto z makiem, które można upiec na białkach jak i na całych jajkach.U mnie dzisiaj piegusek ze śliwkami posypany obficie cukrem pudrem. Bardzo lubię ciasta z makiem więc piegusek ze śliwkami przypadł mi bardzo do smaku.Piegusek na białkach ze śliwkamiSkładniki: na formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm250 ml mąki 200 g mąki150 g miękkiego masła250 ml cukru250 ml białek, około 8 białek100 g maku2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka waniliowego ekstraktu½ kg śliwekcukier puder do posypaniaMiękkie masło utrzyj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Ubij na sztywno pianę z dodatkiem soli. Wymieszaj lekko z masą maślaną na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.Użyj łyżki lub szpatułki.Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładź. Na wierzchu ułóż połówki śliwek lekko dociskając. Piecz ciasto na 160ºC w termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na kawałki.Polecane przepisyBabka ucierana z makiem i rodzynkamiCiasteczkaamaretti – przepis na ciastkaPycha makowiec!Letni makowiec z malinamiMakowiec na kruchym spodzie