Wykonanie
Boże Narodzenie już za niecały miesiąc, więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach . Proponuję korzenne biscotti, które wspaniale smakują z glögg, czyli szwedzkim świątecznym
napojem, mocno korzennym i słodkim, podanym na gorąco, czasami z dodatkiem
wina lub mocniejszego
alkoholu.Uwielbiam biscotti, więc pomyślałam, że takie korzenne biscotti to niezły pomysł na szybkie
ciasteczka, bo to prawda, że biscotti robi się błyskawicznie.
Korzenne biscottiSkładniki: na około 40 biscotti180 g
pszenej mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli½ łyżki
cynamonu½ łyżki mielonego
imbiru½ łyżeczki zmielonych
goździków100 g
białej czekolady4 łyżki
suszonej żurawiny2
jajka150 g
cukruZmiksuj
jajka i
cukier przez pół minuty. Posiekaj
czekoladę i wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie dodaj do ubitych
jajek z
cukrem. Mieszaj ciasto to całkowitego połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste, ale nie na tyle aby je uformować w rulon, więc łyżką wyłóż ciasto na blachę w postaci dwóch podłużnych placków o szerokości 8 cm i grubości około 1 cm. Piecz biscotti na 175ºC przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i pokrój biscotti na podłużne kawałki. Odwróć biscotti zrumienioną stroną do dołu i wstaw do piekarnika na 20 minut do wysuszenia, bez podgrzewania piekarnika. Przechowuj biscotti w metalowym pudełku.Polecane przepisyŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursuŚwiąteczna babka rumowa z
bakaliamiPyszne pierniczki
migdałoweKorzenne sucharki świąteczneTradycyjny sernik świąteczny