ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto na kokosowym spodzie

Czekoladowe ciasto na kokosowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe ciasto na kokosowym spodzie . Pyszne ciasto lekko jakby niedopieczone typu szwedzkiego ciasta kladdkaka, które smakuje najlepiej po całkowitym ostudzeniu.
Jeśli lubicie takie niedopieczone czekoladowe ciasto to polecam również to ciasto czekoladowe, które piecze się w 10 minut, nie mówiąc już o super czekoladowym brownie .
Składniki:
Kokosowy spód
50 g masła, miękkiego
2 jajka
80 g cukru
200 g kokosowych wiórków
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli
Ciasto czekoladowe
100 g masła
2 jajka
120 g cukru
60 g mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
2 łyżki kokosowych wiórków do posypania
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na kokosowy spód i wyłóż nim dno okrągłej foremki o średnicy 25 cm.
Rozpuść masło i pozostaw do lekkiego ostudzenia. W międzyczasie ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj masło i wymieszaj.
Przesiej mąkę, kakao i proszek i lekko wymieszaj z masą maślanojajeczną.
Wylej masę na kokosowy spód. Wygładź, posyp wiórkami i piecz ciasto na 175ºC przez około 35 minut. Ciasto ma być lekko niedopieczone w środku.
Pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
To czekoladowe ciasto musi koniecznie ostygnąć zanim zacznie je się kroić. Jak widzicie na zdjęciach nie doczekało ono całkowitego schłodzenia … Dawno mi tak ciasto nie smakowało, nie mogłam się doczekać!
Polecane przepisy
Brownie z kawałkami czekolady
Brownie z jeżynami i kajmakiem
Ciasto czekoladowe – 10 minut w piekarniku
Smore`s brownies
Źródło:http://codojedzenia.pl/czekoladowe-ciasto-na-kokosowym-spodzie