Wykonanie
Dostałam w prezencie książkę “Cukiernia Lidla”. Znalazłam w niej fajne przepisy na słodkości, a jeden z nich już wypróbowałam, a mianowicie crumble z
malinami i
mascarpone .Skorzystałam z przepisu prawie w całości. Jedyną ze zmian jest to, że użyłam prawdziwej
wanilii. Sądzę, że każdy szanujący się cukiernik używa naturalnej
wanilii, więc minus dla autora. No ale jeśli Lidl dobrze zapłacił to można sobie pozwolić na takie małe przewinienie…być może kariera nie ucierpi.Crumble wyszło bardzo smaczne, ale porcja przeogromna. Na pewno większa niż 8 porcji, porównując do porcji ciasta, którą dostaje się do
kawy w restauracji. Nie marudząc więcej polecam ciasto na niedzielę, bo jest proste w robieniu, a duży plus, że można wykorzystać różne sezonowe
owoce, nie tylko
maliny.

Crumble z
malinami i
mascarponeSkładniki:okrągła foremka o średnicy 28 cmKruszonka225 g zimnego
masła, u mnie solone180 g
brązowego cukru1 łyżeczka vaniliowej pasty350 g
mąki100 g
migdałów ze skórką, drobno pokrojonych

Krem z
mascarpone400 ml
śmietanki do ubijania, u mnie 36%500 g
serka mascarpone80 g
cukru pudra, łyżka do posypania350 g
malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracjiskórka otarta z jednej
cytryny
Masło (200 g),
cukier i
mąkę rozcieraj
między palcami, do momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji kruszonki dodaj pokrojone
migdały i resztę
masła. mieszaj do utworzenia kruszonki.
Migdałową kruszonkę rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz obie kruszonki na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, zamieszaj
migdałową kruszonkę, aby się równomiernie zrumieniła. Wyjmij kruszonki z piekarnika i ostudź.Schłodzoną
śmietankę ubij lekko z
cukrem pudrem i skórką otartą z jednej
cytryny.Pod koniec ubijania dodaj
mascarpone i całość lekko zmiksuj do uzyskania kremu o dosyć gęstej konsystencji. Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże
maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a
potem posyp całość
migdałową kruszonką. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj
malinami i oprósz
cukrem pudrem.Polecane przepisy
Tarta kruszonkowa z
makiem i
owocamiCiasto
migdałowe z
agrestemPrzepis miesiąca – kruche ciastaGalette z
rabarbaremKrajanka malinowa na super puszystym
biszkopcie