ßßß Cookit - przepis na Ciasto cynamonowo migdałowe z truskawkami

Ciasto cynamonowo migdałowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto cynamonowo migdałowe z truskawkami to kolejne ucierane ciasto, które niedawno odkryłam. Ostatnio dużo wypieków u mnie, bo i co i rusz jakieś okazje u nas w rodzince, a poza tym lubimy ciasto wszelakiej maści, więc co się będziemy oszczędzać. Jutro pobiegnę do pobliskiej wsi… znowu i już jeden kawałek będzie “spalony”.
Ciasto migdałowe z dodatkiem cynamonu i jogurtu jest bardzo aromatyczne i wilgotne, a truskawki jeszcze bardziej podnoszą jego walory smakowe. Przekonałam się dawno, że cynamon pasuje do większości owoców. Ciasto jak zwykle poszło w mgnieniu oka, ale była to też porcja taka na raz… a ciacho pycha!
Składniki: na foremkę o średnicy 22 cm
60 g miękkiego masła
200 ml brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
200 ml gęstego greckiego jogurtu
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
200 ml mąki
110 g zmielonych migdałów
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli ( ja prawie zawsze używam solone masło )
300 g truskawek
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj w trakcie ucierania stopniowo po jednym jajku, a następnie jogurt.
Przesiej mąkę z sodą i wymieszaj z uprzednio uprażonymi i zmielonymi migdałami. Dodaj do masy maślanej i lekko wymieszaj. Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Ułóż truskawki na powierzchni ciasta i lekko przyciśnij. Posyp cukrem.
Piecz ciasto na 175º C ( termoobieg ) przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Polecane przepisy
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-cynamonowo-migdalowe-z-truskawkami