Wykonanie
Proste, szybkie, klasyczne ciasto z
jabłkami, które będzie w stanie przygotować nawet największy kuchenny laik. Szarlotka zawsze świetnie smakuje jako poobiedni deser czy
ciasteczko do
kawy. Często podawana jest również na ciepło.Składniki na ciasto :½ kg
mąki pszennej1 kostka dobrej
margaryny10 dag
cukru kryształ8 dag
cukru waniliowego3
jajkaSzczypta
soli3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :1,20 kg
jabłek5-10 dag
cukru kryształ8 dag
cukru waniliowegopłaska łyżka
cynamonuPo pierwsze, wszystkie składniki na ciasto należy razem ze sobą zagnieść, by powstało w miarę gładkie ciasto.Te podzielić trzeba następnie na dwie części, z czego jedną (może być ta ciutkę mniejsza), wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej pół godziny, bo musi być mocno schłodzona, byśmy mogły ją na końcu zetrzeć na tarce.W pierwszej wykładamy spód dużej prostokątnej blachy do pieczenia, którą wcześniej smarujemy jakimś tłuszczem (ja zawsze
margaryną) i podsypaną
bułką tartą. Jak wystarczy ci ciasta, to możesz zrobić trochę wyższe brzegi. Ponakuwaj je widelcem dość gęsto.
Jabłka pokrój na drobne kawałki po uprzednim ich umyciu, obraniu i wykrojeniu gniazda nasiennego. Wymieszaj je z
cukrem (ilość
cukru należy odpowiednio dobrać w zależności od kwaśności
jabłek) i
cynamonem.Wyłóż je na ciasto, a to z lodówki zetrzyj na wierzchu na tarce o grubych oczkach.Piecz całość w temperaturze 190’C przez około godzinę w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.Na koniec posypać z wierzchu
cukrem pudrem, kiedy już ostygnie.