ßßß Cookit - przepis na Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

nazwa

Wykonanie

W tym roku całkiem spontanicznie postanowiłam upiec jakieś ciasto z morelami, a to tylko dlatego, że siostra ma w swoim ogrodzie jedną morelę, która obficie obrodziła w tym roku. Upiekłam dwa różne ciasta, a przepisy na oba pochodzą ze strony sisters4cooking.blogspot.com. Drugie, jogurtowe, pojawi się jutro na blogu.
Składniki :
1 i ½ kubka mąki pszennej
¾ kubka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
¼ kubka mleka
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
180 g miękkiego masła
morele – około 14 małych sztuk
2 łyżki brązowego cukru do posypania
Przesiewamy do miski przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy tą rozbełtaną masę do suchych składników, dokładamy kawałki masła i razem mieszamy mikserem na wysokich obrotach przez około 2 minuty.
Przelewamy ciasto do małej formy (20 x 30 cm było podane w oryginalnym przepisie, ja użyłam formy o wymiarach 28 na 24 cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
W cieście układamy umyte połówki moreli skórką do dołu, dociskając je nieco w głąb ciasta.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160’C nastawionym na grzanie góra dół. Po 20 minutach posypujemy je z wierzchu brązowym cukrem i pieczemy nadal jeszcze przez kolejne 20 minut w trakcie sprawdzając patyczkiem, czy jest już suche.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/08/ciasto-morelami