Wykonanie

W tym roku całkiem spontanicznie postanowiłam upiec jakieś ciasto z
morelami, a to tylko dlatego, że siostra ma w swoim ogrodzie jedną
morelę, która obficie obrodziła w tym roku. Upiekłam dwa różne ciasta, a przepisy na oba pochodzą ze strony sisters4cooking.blogspot.com. Drugie,
jogurtowe, pojawi się jutro na blogu.Składniki :1 i ½ kubka
mąki pszennej¾ kubka
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3
jajka¼ kubka
mleka2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
waniliowego lub łyżeczka
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią180 g miękkiego
masłamorele – około 14 małych sztuk2 łyżki
brązowego cukru do posypaniaPrzesiewamy do miski przez sito
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. W drugiej misce mieszamy
jajka z
mlekiem i ekstraktem z
wanilii. Dodajemy tą rozbełtaną masę do suchych składników, dokładamy kawałki
masła i razem mieszamy mikserem na wysokich obrotach przez około 2 minuty.Przelewamy ciasto do małej formy (20 x 30 cm było podane w oryginalnym przepisie, ja użyłam formy o wymiarach 28 na 24 cm ) wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).W cieście układamy umyte połówki
moreli skórką do dołu, dociskając je nieco w głąb ciasta.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160’C nastawionym na grzanie góra dół. Po 20 minutach posypujemy je z wierzchu
brązowym cukrem i pieczemy nadal jeszcze przez kolejne 20 minut w trakcie sprawdzając patyczkiem, czy jest już suche.
