Wykonanie

Tym razem nie kruche
ciasteczka z wiórkami kokosowymi, a typowe kokosanki! Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo polecam.Składniki :250 gram wiórek
kokosowych (czyli 2 i ½ opakowania standardowego)3
jajka (raczej większe, a dokładniej to ich
białka – muszą być dobrze schłodzone)150 gram
cukru pudru15 gram
cukru waniliowego (czyli małe opakowanie)2 łyki
mąki ziemniaczanej (raczej czubate)szczypta
soli1. Z powodu szybkości wykonania zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzewamy go do 140’C.2. Oddzielamy
białka od
żółtek (najlepiej je po prostu zaraz przed tą czynnością wyjąć z lodówki, by były zimne).
Żółtka zostają (na jajecznicę;) ), a
białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywno (parę minut mikserem na najwyższych obrotach).reklama3. W trakcie odmierzamy odpowiednią ilość
cukru pudru i
mąki ziemniaczanej – ja finalnie wymieszałam je w jednej miseczce.4. Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo/partiami
mąkę ziemniaczaną z
cukrem pudrem, ciągle miksując – trochę zmniejszyłam obroty w mikserze.5. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe, też partiami, ale miksowałam już praktycznie na najmniejszych obrotach.6. Ciasto/masa kokosowa jest już gotowa. Zostało nam tylko wyłożenie jej na blasze wyścielanej papierem do pieczenia. Najlepiej jest to robić łyżką. Po wyłożeniu, uformować „ciapkę” w kółeczko i trochę spłaszczyć. Należy również zachować małe odstępy
między ciasteczkami, bo trochę się „rozpłyną” w trakcie pieczenia.7. Pieczemy w temperaturze 140’C przez około 20-25 minut, po tym czasie obracamy o 180’ blachę i pieczemy jeszcze przez 5 minut aż do równomiernego zrumienienia się wszystkich
ciasteczek. Kokosanki łącznie pieczemy przez jakieś pół godziny.8. Upieczone ściągamy ostrożnie z gorącej blachy, by nie przypiekły się za bardzo od
spodu. Niech ostygną sobie na czymś innym, np. półmisku, talerzu. Jak to zrobią długo się na nie napatrzysz – gwarantuję 😀
