ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Niestety, nie będzie to jeszcze taka super prawdziwa zupa pomidorowa, gdyż nie zaczął się jeszcze sezon na pomidory. W zasadzie to najlepiej jest poczekać na jego szczyt – kiedy będą już dojrzałe, będzie ich dużo i będą stosunkowo tanie. Dzisiaj posilę się puszkami, ale za to będą na prawdziwym wywarze – z wczorajszego rosołu.
Składniki :
wywar – rosół z wczoraj (ewentualnie rozpuśćcie w wodzie kostkę rosołową z zielem angielskim i liściem laurowym)
puszka pomidorów (najlepiej krojonych i bez skórki)
malutki słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego
śmietana do zup
trochę oleju
oregano, bazylia i koperek – sypkie w torebce (sól, pieprz)
natka pietruszki do ozdoby
ryż
Grzejemy wywar, a na patelni na odrobinie oleju podsmażamy całą zawartość puszki pomidorów, które posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Smażymy całość przez kilka minut, po czym wrzucamy do garnka z wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość razem gotujemy na małym ogniu.
W trakcie wstawiamy wodę na ryż, który gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Zupę na koniec przelewamy przez sito i jest już gotowa do podania – jeżeli któreś z twoich domowników nie lubi zupy zabielonej śmietaną. Ponieważ ja lubię, odlałam część do kubeczka i wymieszałam z paroma łyżkami śmietany – którą wcześniej wyjęłam z lodówki, by się nie zsiadła w połączeniu z gorącą zupą. Trzeba energicznie wymieszać i wlać do garnka.
Reklama
Drugi sposób to wlać bezpośrednio do talerza.
Jest to świetny pomysł na poniedziałkowy obiad – bo przecież rosół najlepiej smakuje w niedzielę
Źródło:http://bettycook.pl/2013/04/zupa-pomidorowa