Wykonanie
Dowiedziałam się przypadkowo o małym sekrecie, który „ulepsza” tradycyjne placki ziemniaczane. Ulepszenie polega na tym, że placki nie czernieją, a całą filozofią jest dodanie do ziemniaczanego ciasta dwóch łyżek
śmietany. Spróbowałam, działa, a placki otrzymały nowy, inny smak.Składniki :5 dużych
ziemniaków2 czubate łyżki
mąki1/3 szklanki wrzącego
mleka1
jajkoszczypta
soli do smaku
olej do smażeniadwie łyżki gęstej
śmietanyJeżeli placki robimy z dodatkiem
mięsa, np. placki po węgiersku, możemy dodać drobno poszatkowaną
cebulę.
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce uważając przy końcówce na palce 😉 Odlewamy nadmiar
wody, wbijamy
jajko, dosypujemy
mąkę, wlewamy wrzące
mleko, dosalamy do smaku, dodajemy
śmietanę i wszystko razem starannie mieszamy. Placki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym
olejem i smażymy do zezłocenia.
reklama