ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Dowiedziałam się przypadkowo o małym sekrecie, który „ulepsza” tradycyjne placki ziemniaczane. Ulepszenie polega na tym, że placki nie czernieją, a całą filozofią jest dodanie do ziemniaczanego ciasta dwóch łyżek śmietany. Spróbowałam, działa, a placki otrzymały nowy, inny smak.
Składniki :
5 dużych ziemniaków
2 czubate łyżki mąki
1/3 szklanki wrzącego mleka
1 jajko
szczypta soli do smaku
olej do smażenia
dwie łyżki gęstej śmietany
Jeżeli placki robimy z dodatkiem mięsa, np. placki po węgiersku, możemy dodać drobno poszatkowaną cebulę.
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce uważając przy końcówce na palce 😉 Odlewamy nadmiar wody, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, wlewamy wrzące mleko, dosalamy do smaku, dodajemy śmietanę i wszystko razem starannie mieszamy. Placki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy do zezłocenia.
reklama
Źródło:http://bettycook.pl/2013/04/placki-ziemniaczane-2