ßßß
1. Jajka gotujemy na twardo (czyli w lekko osolonej wodzie – wkładamy do zimnej, a od momentu zagotowania się wody trzymamy je 10 minut).2. Szynkę kroimy w kosteczkę.
3. Por myjemy, przecinamy wzdłuż, szatkujemy i solimy, aby trochę zmiękł.4. Kukurydzę odcedzamy z wody.
5. Seler odcedzamy z wody (to jest jedyny składnik którego finalnie nie zużyłam całego, tylko 2/3)6. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy ogryzek i dzielimy na szóstki lub ósemki i kroimy w plasterki (tak jak do szarlotki)
7. Jeżeli kupiłyście ananasa w puszce w plastrach, a nie w kostce, to kroimy.Reklama8. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka kroimy również w kosteczkę.
9. Większą miskę/salaterkę na spodzie delikatnie smarujemy majonezem i wszystkie składniki układamy na przemian warstwowo, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. W trakcie można delikatnie posypać pieprzem do smaku, ale generalnie jest to słodka, a nie pikantna sałatka.
10. Wierzch udekoruj dowolnie – pomysł ze środkowymi, cieniutkimi listkami pora wpadł mi do głowy w trakcie krojenia, ale widzę już w tym miejscu następnym razem szczypior
