Wykonanie
Składniki1 średni
burak2
ziemniaki1marchewka1
cebulaok. 15-20 dag
fasolki szparagowej1
pietruszkakawałek
selera15 dkg
bobu1,5 l
bulionu wołowegoliść laurowysól,
pieprz,1 łyżka
soku z cytryny4-5 łyżek
śmietankinatka pietruszkiBurak wcześniej ugotować w skórce , obrać i pokroić w kostkę.Na pokrojonych w kostkę
selerze,
marchwi, całej
pietruszce, liściu laurowym ugotować
wywar z dodatkiem
soli i pierzu.Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na
oleju cebulę oraz pokrojone w grubszą kostkę
ziemniaki fasolkę szparagową i
bób. Gdy warzywa będą miękkie, dodać
buraki,
natkę , wcisnąć
sok z cytryny, i
śmietanę rozrobioną z gorącym barszczykiem.Barszcz ukraiński można przyrządzić z dodatkiem pokrojonej
kapusty, ale i bez niej jest równie dobry.