Wykonanie
Składniki:1 duży
kurczak (waga około 1,5 kg)1 butelka
piwa jasnego mocnego (butelka 500 ml)500 g
ziemniaków250 g
marchwi1
cebulapieprz i
sólzioła prowansalskieMarynata do
kurczaka:3 łyżki
oleju5 ząbków
czosnku2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka mielonej
ostrej papryki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
przyprawy pikantnej do
kurczakaszczypta
czarnego pieprzu1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
tymianku3 krople
tabascoWykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą,
czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej jest go przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.Do miski wlewamy ciepłą
wodę i wkładamy butelkę z
piwem, aby naklejki znajdujące się na niej odmoczyły się. Otwieramy
piwo, odlewamy szklankę
piwa, która będzie nam potrzebna do podlewania
kurczaka. Zamarynowanego
kurczaka nabijamy na butelkę, tak by szyjka butelki była u góry. Tak przygotowanego
kurczaka stawiamy w szkle żaroodpornym lub na blaszce. Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Dookoła
kurczaka układamy warzywa, które posypujemy
pieprzem i
solą oraz
ziołami prowansalskimi.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży
kurczak (u mnie było to 1,5 godziny) używając termoobiegu, co 30 minut należy pamiętać aby polać go
piwem. Jeżeli
piwo w butelce się nie pieni należy wsypać odrobinę
soli. Po upieczeniu porcjujemy
kurczaka i podajemy z upieczonymi warzywami.