ßßß
Sposób przygotowania:Cukinię oraz bakłażana kroimy w jednakowej grubości plastry, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwile podgrzewamy. Dodajemy pomidory w puszce lub koncentrat rozrobiony z wodą. Powstały sos doprawiamy pieprzem, tymiankiem, oregano i chwilę podgrzewamy, aby część wody odparowała.Zdejmujemy z ognia i przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec nasze domowe ratatouille.Zabieramy się za warzywa. Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w plastry. Paprykę myjemy, wybieramy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Cukinię i bakłażana lekko odciskamy. Następnie układamy warzywa w kolejności bakłażan, pomidor, cukinia( 2 plasterki) papryka i tak aż do wykorzystania warzyw lub miejsca w naczyniu żaroodpornym 😉
U mnie wygrało naczynie, było dość małe, ale za to wysokie. Warzywa posypujemy mieszanką przypraw: suszone pomidory, bazylia, czosnek (opcjonalnie możemy skropić delikatnie oliwą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 30-35 minut pod przykryciem, na ostatnie 10 minut odkrywamy warzywa i włączamy termoobieg.
W wersji z mięsem:Potrzebujemy dodatkowo pierś z kurczaka. Kroimy ją w mniejsze kotleciki i przyprawiamy odrobiną oliwy, czubrycy zielonej oraz rozmarynu. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy obok warzyw.
Tak niewiele trzeba by przygotować pyszny obiad zarówno w wersji warzywnej, jak i z dodatkiem mięsa dla domowych mięsożerców. Pysznie, lekko, aromatycznie, tak chyba mogę określić to danie. Słodkie pomidory, delikatny bakłażan wraz z cukinią czy to może źle smakować? Dodam tylko, że poza przygotowaniem sosu, nie musimy już praktycznie nic robić, wkładamy warzywa do piekarnika i danie robi się samo!Miłego weekendu,SmakUla.Podziel się...