Wykonanie
Domowe ratatouille czyli sposób na urozmaicenie obiadu lub typowo warzywny obiad sam w sobie. Jaką wersję wybieracie? Wyobrażacie sobie obiad bez mięsa?Aby przygotować domowe ratatouille w wersji bez
mięsnej potrzebujesz:
Cukinia 1 szt.
Bakłażan 1 szt.
Cebula 1 szt.
Pomidory świeże ok 2 szt.
Pomidory w puszce lub
koncentrat pomidorowyPapryka 1 szt.
Czosnek 4-5 ząbków
Sól,
pieprz ziołowy,
rozmaryn,
bazylia,
oregano,
suszone pomidory.
Sposób przygotowania:
Cukinię oraz
bakłażana kroimy w jednakowej grubości plastry, posypujemy
solą i odstawiamy na chwilę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, chwile podgrzewamy. Dodajemy
pomidory w puszce lub koncentrat rozrobiony z
wodą. Powstały sos doprawiamy
pieprzem,
tymiankiem,
oregano i chwilę podgrzewamy, aby część
wody odparowała.Zdejmujemy z ognia i przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec nasze domowe ratatouille.Zabieramy się za warzywa.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w plastry.
Paprykę myjemy, wybieramy gniazdo nasienne i kroimy w plastry.
Cukinię i
bakłażana lekko odciskamy. Następnie układamy warzywa w kolejności
bakłażan,
pomidor,
cukinia( 2 plasterki)
papryka i tak aż do wykorzystania warzyw lub miejsca w naczyniu żaroodpornym 😉
U mnie wygrało naczynie, było dość małe, ale za to wysokie. Warzywa posypujemy
mieszanką przypraw:
suszone pomidory,
bazylia,
czosnek (opcjonalnie możemy skropić delikatnie
oliwą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 30-35 minut pod przykryciem, na ostatnie 10 minut odkrywamy warzywa i włączamy termoobieg.
W wersji z
mięsem:Potrzebujemy dodatkowo
pierś z kurczaka. Kroimy ją w mniejsze kotleciki i przyprawiamy odrobiną
oliwy, czubrycy zielonej oraz
rozmarynu.
Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy obok warzyw.
Tak niewiele trzeba by przygotować pyszny obiad zarówno w wersji warzywnej, jak i z dodatkiem
mięsa dla domowych mięsożerców. Pysznie, lekko, aromatycznie, tak chyba
mogę określić to danie. Słodkie
pomidory, delikatny
bakłażan wraz z
cukinią czy to może źle smakować? Dodam tylko, że poza przygotowaniem sosu, nie musimy już praktycznie nic robić, wkładamy warzywa do piekarnika i danie robi się samo!Miłego weekendu,SmakUla.Podziel się...