Dzisiaj walentynki więc i u mnie nie może zabraknąć miłosnego akcentu. Pragnę Wam dzisiaj pokazać jak w prosty sposób można wyczarować urocze serduszka walentynkowe.A czy to złamane serduszko nie jest uroczę?!Prosty biszkopt z warstwą musu truskawkowego i delikatnej truskawkowej pianki.Gorąco polecam!!dowolny biszkoptMus truskawkowy700 g mrożonych truskawek1/2 szklanka cukru3 łyżki żelatynyTruskawkowa pianka250 g serka mascarpone250 ml śmietanki kremówki1 galaretka truskawkowa1 galaretka cytrynowaUpiec biszkopt z 3 jajek na blaszce 20 x 20 cm, ostudzić.Galaretkę truskawkową rozpuścić w połowie wody i przestudzoną wylać na płaską miskę wysmarowaną olejem do zastygnięcia.Truskawki włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, postawić na małym ogniu i podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a truskawki będą miękkie.Żelatynę zalać niewielką ilością wody (do zakrycia) i odstawić do napęcznienia.Truskawki przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.Do ciepłych truskawek dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić ją, całość przestudzić.Połowę tężejących truskawek wyłożyć na biszkopt.Śmietankę razem z serkiem mascarpone ubić na sztywno, pod koniec dodać połowę pozostałych truskawek, wymieszać i wyłożyć na mus truskawkowy.Odłożyć do zastygnięcia.Z galaretki truskawkowej wykrawać foremką serduszka i układać na truskawkowej piance.Galaretkę cytrynową rozpuścić w mniejszej ilości wody i odstawić do lekkiego stężenia.Tężejącą galaretkę wylać na placek, odstawić do całkowitego stężenia.Przed podaniem wykrawać serduszka większą wykrawaczką niż wycinaliśmy z galaretki truskawkowej.