ßßß Cookit - przepis na Walentynkowe serduszka

Walentynkowe serduszka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj walentynki więc i u mnie nie może zabraknąć miłosnego akcentu. Pragnę Wam dzisiaj pokazać jak w prosty sposób można wyczarować urocze serduszka walentynkowe.
A czy to złamane serduszko nie jest uroczę?!
Prosty biszkopt z warstwą musu truskawkowego i delikatnej truskawkowej pianki.
Gorąco polecam!!
dowolny biszkopt
Mus truskawkowy
700 g mrożonych truskawek
1/2 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
Truskawkowa pianka
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
Upiec biszkopt z 3 jajek na blaszce 20 x 20 cm, ostudzić.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w połowie wody i przestudzoną wylać na płaską miskę wysmarowaną olejem do zastygnięcia.
Truskawki włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, postawić na małym ogniu i podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a truskawki będą miękkie.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody (do zakrycia) i odstawić do napęcznienia.
Truskawki przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
Do ciepłych truskawek dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić ją, całość przestudzić.
Połowę tężejących truskawek wyłożyć na biszkopt.
Śmietankę razem z serkiem mascarpone ubić na sztywno, pod koniec dodać połowę pozostałych truskawek, wymieszać i wyłożyć na mus truskawkowy.
Odłożyć do zastygnięcia.
Z galaretki truskawkowej wykrawać foremką serduszka i układać na truskawkowej piance.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w mniejszej ilości wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na placek, odstawić do całkowitego stężenia.
Przed podaniem wykrawać serduszka większą wykrawaczką niż wycinaliśmy z galaretki truskawkowej.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/walentynkowe-serduszka