Wykonanie
składniki* podlużne
biszkopty (najlepiej typu wloskiego)masa truskawkowa* 500 ml zmiksowanych
truskawek* 250 g
serka mascarpone* 200 ml
śmietany kremówki* 8 łyżeczek
zelatyny* 6 łyzek
cukrusos
truskawkowy* 250 ml zmiksowanych
truskawek* 2 łyżki
cukru* 1 łyżka
mąki ziemniaczanejgalaretka truskawkowa* 2 i 1/2 łyżeczki
żelatyny* 250 ml zmiksowanych
truskawek* 2 łyżki
cukruSposób wykonaniaTortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć
biszkoptami. (można również upiec cienki
biszkopt)Każdą porcję
żelatyny namoczyć w osobnym naczyniu.Przygotować sos
truskawkowy.
Truskawki przelać do rondelka, zostawiając w szklance 1/3, dodać
mąką ziemniaczaną do szklanki, wymieszać i wlać do rondelka, dodać
cukier. Całość doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aby powstała jednolita masa, zagotować i odstawić do wystudzenia.Przygotować masę
truskawkowąDo zmiksowanych
truskawek dodać
cukier i wymieszać, aby się rozpuścił,
cukier można dodać jeszcze przed miksowaniem.Namoczone 8 łyżeczek
żelatyny rozpuścić w kąpieli
wodnej.Do
żelatyny dodać nieco zmiksowanych
truskawek, wymieszać z
żelatyną, wlać do reszty
truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać do
truskawek serek mascarpone i lekko ubić, aby masa dobrze się połączyła.Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą
truskawkową.1/2 masy wlać do tortownicy, wyrównać i wstawić do zamrażarki na 10 minut.Po tym czasie wyjąć, masa powinna być stężała, wyłożyć na nią sos
truskawkowy, rozprowadzić.Następnie wyłożyć resztę masy truskawkowej i wstawić do lodówki do stężenia.Przygotować
galaretkę truskawkowąDo zmiksowanych
truskawek dodać
cukier, wymieszać.2 i 1/2 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w kąpieli
wodnej, do
żelatyny dodać nieco zmiksowanych
truskawek, wymieszać, dodać do reszty
truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę
truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia
galaretki.Dowolnie udekorować.(Do przygotowania ciasta można użyć
truskawek mrożonych całych lub zmiksowanych przed zamrożeniem, ale wtedy
truskawki należy zagotować.)