Wykonanie
Składniki1 kg
ziemniaków1 słoik lub puszka dobrego
groszku zielonego (najlepszy oczywiście byłby świeży)0,5 dużej
czerwonej papryki1 duża
cebula biała1 duża
cebula czerwonagarść
czosnku niedźwiedziego2 łyżeczki
płatków drożdżowych1 łyżeczka mielonego
czosnku1 łyżka
oleju kokosowegosól ziołowa,
pieprz10 dużych
arkuszy papieru ryżowego lub podwójna ilość małych (duże – przekrój około 16 – 20 cm, małe 10-12 cm)2 łyżki
oliwy z oliwekpęczek
szczypiorkuForemki silikonowe do babeczek lub inne okrągłe (zwykłe foremki trzeba leciutko natłuścić)
Przygotowanie
Groszek odcedzić, przepłukać zimną
wodą i zostawić do odsączenia.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Paprykę umyć, wydrążyć i zmiksować w blenderze, aby puściła nieco soku. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
kokosowego i wrzucić
cebulę. Dusić kilka minut i dodać
paprykę. Leciutko podlewając
wodą, dusić jeszcze kilka minut, aby
cebula dobrze zmiękła i odparować nadmiar płynu.
Ziemniaki wyszorować i jeśli nie mają plam i zielonej skórki, nie obierać, tylko ugotować w mundurkach. Jeśli jednak mają zazielenienia i plamki, trzeba obrać je ze skórki, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Utłuc
ziemniaki tłuczkiem, dodać
cebulę z
papryką i
groszek. Przyprawić
solą ziołową,
czosnkiem suszonym i niedźwiedzim,
płatkami drożdżowymi i
pieprzem.Wlać ciepłą
wodę na dno szerokiego talerza i zanurzać w niej pojedyncze płaty
papieru ryżowego na około 5 sekund. Powinny całe pokryć się
wodą. Następnie ostrożnie wyjąć płat papieru na deskę i ułożyć na niej czubatą łyżkę lub więcej nadzienia (duży arkusz) i zwinąć brzegi do góry tak, aby utworzył się woreczek. Ułożyć każdy mieszek w silikonowej foremce i związać luźno brzegi
szczypiorem tak, aby mieszek jedynie trzymał
fason, zawiązanie
szczypiorku na solidny pęk bez rozerwania go może być trudne i chodzi tylko o to, aby woreczek się nie otworzył. Tak przygotowane
mieszki smarujemy
oliwą z oliwek (ja wylewam 2 łyżki
oliwy na talerzyk i smaruję pędzelkiem boki i trochę wierzch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez około 25 minut.