ßßß Cookit - przepis na Mieszki ziemniaczane z papryką i groszkiem

Mieszki ziemniaczane z papryką i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg ziemniaków
1 słoik lub puszka dobrego groszku zielonego (najlepszy oczywiście byłby świeży)
0,5 dużej czerwonej papryki
1 duża cebula biała
1 duża cebula czerwona
garść czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
sól ziołowa, pieprz
10 dużych arkuszy papieru ryżowego lub podwójna ilość małych (duże – przekrój około 16 – 20 cm, małe 10-12 cm)
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
Foremki silikonowe do babeczek lub inne okrągłe (zwykłe foremki trzeba leciutko natłuścić)
Przygotowanie
Groszek odcedzić, przepłukać zimną wodą i zostawić do odsączenia. Cebule obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć i zmiksować w blenderze, aby puściła nieco soku. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu kokosowego i wrzucić cebulę. Dusić kilka minut i dodać paprykę. Leciutko podlewając wodą, dusić jeszcze kilka minut, aby cebula dobrze zmiękła i odparować nadmiar płynu. Ziemniaki wyszorować i jeśli nie mają plam i zielonej skórki, nie obierać, tylko ugotować w mundurkach. Jeśli jednak mają zazielenienia i plamki, trzeba obrać je ze skórki, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Utłuc ziemniaki tłuczkiem, dodać cebulę z papryką i groszek. Przyprawić solą ziołową, czosnkiem suszonym i niedźwiedzim, płatkami drożdżowymi i pieprzem.
Wlać ciepłą wodę na dno szerokiego talerza i zanurzać w niej pojedyncze płaty papieru ryżowego na około 5 sekund. Powinny całe pokryć się wodą. Następnie ostrożnie wyjąć płat papieru na deskę i ułożyć na niej czubatą łyżkę lub więcej nadzienia (duży arkusz) i zwinąć brzegi do góry tak, aby utworzył się woreczek. Ułożyć każdy mieszek w silikonowej foremce i związać luźno brzegi szczypiorem tak, aby mieszek jedynie trzymał fason, zawiązanie szczypiorku na solidny pęk bez rozerwania go może być trudne i chodzi tylko o to, aby woreczek się nie otworzył. Tak przygotowane mieszki smarujemy oliwą z oliwek (ja wylewam 2 łyżki oliwy na talerzyk i smaruję pędzelkiem boki i trochę wierzch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez około 25 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/08/mieszki-ziemniaczane-z-papryka-i.html