ßßß
Składniki (na około 12 chlebków o średnicy 10 cm)1 szklanka mąki gryczanej1 szklanka mąki żytniej razowej0,5 szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka lekko gazowanej wody2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym2 łyżeczki suszonego tymianku1/3 łyżeczki soliDodatkowomąka do podsypania ciasta – około 1-2 łyżektymianek do posypania chlebków – 1 łyżka

PrzygotowanieWszystkie sypkie składniki wymieszać w większej misce. Wlać wodę i wyrobić szybko ciasto tak, aby wszystkie składniki stworzyły gładką, elastyczną całość i całkowicie się połączyły. Uformować kulkę i wałkować porcje ciasta wykrawając chlebki dowolnych kształtów o grubości około 0,5-0,7 cm. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, wałka lub blatu, podsypać leciutko mąką. Ułożyć chlebki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną wody i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 18 minut.