ßßß
Składniki (na formę o przekroju około 12 cm i wysoką na 10 cm)1 szklanka pestek dyni2 jaja surowe2 jaja ugotowane na twardo1 marchew1 duża cebula6 cm kawałek świeżego chrzanu2 łyżki mielonego lnu odtłuszczonego lub świeżo zmielonego w młynku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła klarowanego2 łyżeczki sproszkowanego czosnku2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka curry1 łyżeczka soli + szczypta do duszenia warzywpieprzpomidorek koktajlowy do dekoracji
PrzygotowanieChrzan i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę. Podsmażać chwilę i podlać lekko wodą. Dodać marchew i chrzan, i dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Dodać curry, odrobinę soli i pieprzu. Odparować nadmiar wody i wyłączyć ogień. Przestudzić i zmiksować.Pestki dyni zmielić na mąkę w młynku i wsypać do miski. Dodać łyżeczkę soli, pieprz, czosnek mielony i niedźwiedzi. Dobrze wymieszać, wbić 2 jaja i dodać zmiksowane warzywa i oliwę. Wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno nałożyć kilka centymetrów masy i ułożyć na niej 2 ugotowane jaja. Przykryć pozostałą masą dyniowo – warzywną i lekko ubić. Można udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorkiem koktajlowym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilkanaście minut i wyjąć pasztet z formy, chwytając za krawędzie papieru. Wystudzić całkowicie lub podawać na ciepło.
Uwaga : wybierając foremkę, lepiej zdecydować się na wyższą, aby masa przykryła ugotowane jaja. Jeżeli brak w domu wysokiej i niedużej formy, można podwoić ilość składników i upiec pasztet w średniej keksówce.