ßßß Cookit - przepis na Chleb kokosowo – dyniowy bez mąki

Chleb kokosowo – dyniowy bez mąki

nazwa

Wykonanie

Chyba bardzo polubiłam swoje nowe chlebki bez mąki, bo cały czas myślę o upieczeniu kolejnego i kolejnego. Kokosowo - dyniowy jest bardzo sycący i nie da się zjeść w jego przypadku tylu kromek, co tradycyjnego pieczywa. Smakuje bardzo dobrze, jako zakąska do sałatki albo po prostu podpieczona na sucho grzanka czy kanapka z ulubionymi warzywami. Doskonały na dietach bezglutenowych i kiedy mamy kłopot z niestabilnym poziomem cukru. Wtedy znakomicie zastąpi nam tradycyjne pieczywo.
Składniki
1 szklanka mąki kokosowej
1 szklanka mąki z dyni
1 szklanka mielonego lnu złocistego odtłuszczonego (u mnie Oleofarm)
4 jaja
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
2 łyżeczki mielonego czosnku
4 łyżeczki suszonego szczypiorku
1,5 – 2 łyżeczki soli himalajskiej
2 – 2 i ¼ szklanki wody mineralnej (u mnie Muszynianka)
Dowolne nasionka do posypania: mak, len, czarnuszka
Przygotowanie
Dokładnie wymieszać w dużej misce składniki suche. Jaja z oliwą rozbełtać w drugiej misce widelcem i dodać do miski z mąkami. Wlać wodę i wymieszać ręką. Wyrabiać kilka minut, aby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły kleistą masę. Jeśli jest zbyt twarda, można w czasie mieszania dodać jeszcze trochę wody. Ale całość musi być zwarta i nie może się kruszyć ani rozpadać. Powinna bez problemu dać się uformować na dowolnego kształtu bochenek lub mini bochenki (czasem robię zamiast jednego dwa o wielkości dużej podłużnej bułki, tylko szersze). Formowanie ciasta ułatwia zwilżenie dłoni wodą. Ukształtowany bochenek ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować z wierzchu wodą, aby powierzchnia była gładka i wilgotna. Posypać dowolnymi nasionkami: makiem, czarnuszką, siemieniem i naciąć ukośnie powierzchnię bochenka, aby utworzyła się krateczka. Cięcia powinny być dość płytkie, aby chlebek nie popękał za bardzo w czasie pieczenia. Wstawić bochenek do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec na drugiej półce od dołu przez około 50 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/chleb-kokosowo-dyniowy-bez-maki.html