Wykonanie
Chyba bardzo polubiłam swoje nowe
chlebki bez
mąki, bo cały czas myślę o upieczeniu kolejnego i kolejnego.
Kokosowo -
dyniowy jest bardzo sycący i nie da się zjeść w jego przypadku tylu kromek, co tradycyjnego
pieczywa. Smakuje bardzo dobrze, jako zakąska do sałatki albo po prostu podpieczona na sucho grzanka czy kanapka z ulubionymi warzywami. Doskonały na dietach bezglutenowych i kiedy mamy kłopot z niestabilnym poziomem
cukru. Wtedy znakomicie zastąpi nam tradycyjne
pieczywo.
Składniki1 szklanka
mąki kokosowej1 szklanka
mąki z dyni1 szklanka mielonego lnu złocistego odtłuszczonego (u mnie Oleofarm)4
jaja5 łyżek
oliwy z oliwek3 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym2 łyżeczki mielonego
czosnku4 łyżeczki suszonego
szczypiorku1,5 – 2 łyżeczki
soli himalajskiej2 – 2 i ¼ szklanki
wody mineralnej (u mnie Muszynianka)Dowolne nasionka do posypania:
mak, len,
czarnuszkaPrzygotowanieDokładnie wymieszać w dużej misce składniki suche.
Jaja z
oliwą rozbełtać w drugiej misce widelcem i dodać do miski z
mąkami. Wlać
wodę i wymieszać ręką. Wyrabiać kilka minut, aby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły kleistą masę. Jeśli jest zbyt twarda, można w czasie mieszania dodać jeszcze trochę
wody. Ale całość musi być zwarta i nie może się kruszyć ani rozpadać. Powinna bez problemu dać się uformować na dowolnego kształtu bochenek lub mini bochenki (czasem robię zamiast jednego dwa o wielkości dużej podłużnej
bułki, tylko szersze). Formowanie ciasta ułatwia zwilżenie dłoni
wodą. Ukształtowany bochenek ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować z wierzchu
wodą, aby powierzchnia była gładka i wilgotna. Posypać dowolnymi nasionkami:
makiem,
czarnuszką, siemieniem i naciąć ukośnie powierzchnię bochenka, aby utworzyła się krateczka. Cięcia powinny być dość płytkie, aby chlebek nie popękał za bardzo w czasie pieczenia. Wstawić bochenek do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec na drugiej półce od dołu przez około 50 minut.