ßßß Cookit - przepis na Muffinki jaglane z makiem i gruszkami

Muffinki jaglane z makiem i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Muffinki jaglane są miękkie i długo zachowują świeżość, a dodany do nich mak obfituje w kilka ważnych dla nas witamin, jak A, D, E i witaminę C. Doskonale sprawdzają się jako przekąska i dodatek do śniadania. Mak to nie tylko makowiec i słodki przysmak, ale również obfite źródło wapnia.
W 100 g znajdziemy go ponad 1000 mg, a oprócz tego mangan, żelazo, miedź i cynk. Dlatego warto czasem wzbogacić o mak codzienne pożywienie, niekoniecznie w wersji z pobliskiej cukierni.
Składniki (na 15 maleńkich muffinek lub 8-10 standardowych)
1 szklanka mąki jaglanej (można ją zastąpić mąką gryczaną)
0,5 szklanki zmielonego w młynku siemienia lnianego
0,5 szklanki maku niebieskiego zmielonego w młynku
0,5 szklanki soku jabłkowego
2 jaja
¼ szklanki miodu, ksylitolu lub cukru kokosowego
¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 gruszka
1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do składników sypkich i wlać tłuszcz, sok oraz wbić jaja. Wszystko krótko i energicznie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Nałożyć masę do foremek do ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 22-25 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/03/muffinki-jaglane-z-makiem-i-gruszkami.html