ßßß Cookit - przepis na Kuleczki marcepanowe z mąką z żołędzi

Kuleczki marcepanowe z mąką z żołędzi

nazwa

Wykonanie

Czy tak jak ja kupiliście masę marcepanową z nadzieją wyczarowania cudownych wypieków? Cóż, za każdym razem, kiedy na nią patrzyłam, czułam drobne wyrzuty sumienia. Pomysłów było wiele, ale selekcja nieubłagana. W końcu doszłam do wniosku, że jeśli naprawdę chcę wykorzystać ten nieszczęsny marcepan, to najlepiej zrobić to od razu i nie grymasić dłużej. Wyszło smacznie, a na dodatek bezglutenowo i bezmlecznie. A składniki? Większość dobrze znana z właściwości i smaku. Ale jest jedna nowość u mnie.
Mąka z żołędzi to mały żywieniowy skarb mineralny, bogaty w wapń, fosfor i magnez plus witaminy z grupy B. I nie zapominajmy o błonniku… Jej smak jest nieco gorzkawy i nie jest tak lepka jak mąki glutenowe, dlatego połączyłam ją ze składnikami, które znakomicie związały całość.
Składniki (na około 20-25 ciasteczek wielkości orzecha włoskiego)
200 g masy marcepanowej, ja użyłam gotowej, słodzonej miodem
1 szklanka mąki z żołędzi
100 g roztopionego masła lub tłuszczu kokosowego
0,5 szklanki zmielonego w młynku siemienia lnianego
¼-0,5 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
szczypta soli
Przygotowanie
Masę marcepanową drobno pokroić. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodać jaja, rozpuszczone masło lub tłuszcz kokosowy i masę marcepanową. Dokładnie połączyć składniki, zagniatając ciasto tak długo, aż stworzy jednolitą, gładką masę. Z gotowej masy uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 12-15 minut. Kuleczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie i najlepiej zostawić je na kilkanaście minut do przestudzenia. Wtedy stwardnieją i staną się bardziej kruche.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/01/kuleczki-marcepanowe-z-maka-z-zoedzi.html